D.ershane D Programlama Dili
Ali Çehreli

derleyici: [compiler], programlama dili kodunu bilgisayarın anladığı makine koduna çeviren program
metin düzenleyici: [text editor], metin yazmaya yarayan program
Phobos: [Phobos], D dilinin standart kütüphanesi
... bütün sözlük



İngilizce Kaynaklar

Diğer



Tanıtım

Derslere başlamadan önce bazı noktalarda anlaşmamız gerekiyor.

Siz: Her ne kadar D için C, C++, ve Java gibi dillerdeki deneyimler yararlı olsa da, buradaki dersler D dilini ve genel olarak programcılığı hiçbir deneyim varsaymadan, temelden anlatırlar. Eğer programcılığı Türkçe kaynaklardan öğrenmeyi seviyorsanız, burası size göre... Hoşgeldiniz!

Hazırlık: Bu dersleri izleyebilmek için D programları yazacak bir ortama ihtiyacınız olacak. Bunun için en azından şunlar gerekir:

Metin düzenleyiciyi ve derleyiciyi ayrı ayrı kurmak yerine, onların ikisini ve başka araçları da içeren bir geliştirme ortamı da kurabilirsiniz. Bu konuda kurulum sayfasından yararlanabilirsiniz. D dilini metin düzenleyici veya derleyici olmadan öğrenemezsiniz. dmd derleyicisini kurmayı ve program derlemeyi ilerleyen bölümlerde göreceğiz.

Dersler bütünüyle Türkçe programlardan oluştukları için, çalıştığınız ortamda Türkçe harflerin doğru olarak görünmeleri gerekir. Bu konuda Windows ortamı için yardım almak için Türkçe harflerin DOS pencerelerinde gösterilmesini anlatan forum konusundan yararlanabilirsiniz. (Özellikle 2-a ve 2-b maddeleri.)

Derslerin yapısı: Her ders, olabildiğince az sayıda kavramı örneklerle anlatıyor. Her sayfanın sonunda öğrencinin o zamana kadar öğrendikleriyle programlayabileceği problemler bulunuyor. Öğrenci kendisininkiyle karşılaştırabilsin diye her problemin çözümü de veriliyor. Yerinizi kaybetmemeniz için çözümler ayrı bir tarayıcı sayfasında açılırlar. Kitabın PDF dosyasında ise bütün çözümler art arda en sonda bulunuyorlar.

Bir derste anlatılan kavramları anlamadan bir sonrakine geçmemenizi öneririm. Eğer anlaşılmayan kavramlar kalıyorsa; bu sizden değil, derslerdeki eksikliklerden kaynaklanıyor olabilir. O zaman lütfen sesinizi Ders Arası forumunda duyurun ve derslerin gelişimine yardımcı olun.

Derslerde pencereli programlar anlatılmıyor: Pencereli (görsel) programlar çok daha hoş ve bazı durumlarda çok daha kullanışlıdırlar. Buna rağmen, bu dersler görsel program yazmayı anlatmazlar. Çünkü dili öğrenmek için pencereler kullanmak gerekmez. Hatta görsel program yazmak için kullanılan kütüphanelerin tasarımları dilin kavramlarıyla karışabilir ve dilin öğrenimini güçleştirebilir. Bu yüzden, bu dersler D dilini bütünüyle komut satırından çalışan programlarla anlatırlar. D'yi ve standart kütüphanesi Phobos'u bir kere öğrendikten sonra, zaten siz istediğiniz görsel kütüphane ile istediğiniz pencereli programı yazabileceksiniz.

Ders RSS beslemesi: Bu bölüm hâlâ yazım aşamasında olduğu için, eklenen yeni ders sayfalarından haberdar olmak için RSS beslemesinden yararlanabilirsiniz.

Sözlük: Her sayfada, o derste kullanılan terimleri içeren bir mini sözlük bulunuyor. Böylece derste geçen terimleri bütün sözlüğü açmanız gerekmeden hızlıca hatırlayabileceksiniz. (Yerinizi kaybetmemeniz için bütün sözlük ayrı bir tarayıcı sayfasında açılır.)

Ders Arası forumu: Programlama dilleri başkalarıyla paylaşınca çok daha zevklidir. D dilini öğrenenlerin forumu olan Ders Arası'na katılın ve varsa sorularınızı sorun, veya yeni başlayanlara siz yardımcı olun.

Bir rica: Bu derslerin yararlı ve kullanışlı olabilmesi sizin katkınıza bağlı. Yazarın kafasında kurguladığı anlatım yöntemi öğrenmeye uygun olmayabilir. Lütfen gördüğünüz her türlü yanlışı ve eksiği en kısa zamanda yazara bildirin. Teşekkürler!

Yazar: Ali Çehreli