Atama ve İşlem Sıraları
Programcılık öğrenirken karşılaşılan engellerden ilk ikisini bu bölümde göreceğiz.
Atama işlemi
Program içinde
a = 10;
gibi bir satır gördüğünüzde bu, "a'nın değeri 10 olsun" demektir. Benzer şekilde, aşağıdaki satırın anlamı da "b'nin değeri 20 olsun" demektir:
b = 20;
Bu bilgilere dayanarak o iki satırdan sonra aşağıdaki satırı gördüğümüzde ne düşünebiliriz?
a = b;
Ne yazık ki matematikten alıştığımız kuralı burada uygulayamayız. O ifade, "a ile b eşittir" demek değildir! Baştaki iki ifadeyle aynı mantığı yürütünce, o ifadenin "a'nın değeri b olsun" demek olduğunu görürüz. "a'nın b olması" demek, "b'nin değeri ne ise, a'nın değeri de o olsun" demektir.
Matematikten alıştığımız =
işareti programcılıkta bambaşka bir anlamda kullanılmaktadır: Sağ tarafın değeri ne ise, sol tarafın değerini de o yapmak.
İşlem sıraları
Programlarda işlemler adım adım ve belirli bir sırada uygulanırlar. Yukarıdaki üç ifadenin program içinde alt alta bulunduklarını düşünelim:
a = 10; b = 20; a = b;
Onların toplu halde anlamları şudur: "a'nın değeri 10 olsun, sonra b'nin değeri 20 olsun, sonra a'nın değeri b'nin değeri olsun". Yani oradaki üç işlem adımından sonra hem a'nın hem de b'nin değerleri 20 olur.
Problem
Aşağıdaki işlemlerin a
'nın ve b
'nin değerlerini değiş tokuş ettiklerini gözlemleyin. Eğer değerler başlangıçta sırasıyla 1 ve 2 iseler, işlemlerden sonra 2 ve 1 olurlar:
c = a; a = b; b = c;