D Diliyle İlgili Makaleler
- DUB ile Tanışalım - Zafer Çelenk
Bu yazı proje ve paket yönetim programı olan DUB'ı tanıtır.
- D'nin Saflık Kavramı - David Nadlinger
Bu yazı D'deki saflık (purity) kavramını ve
pure
anahtar sözcüğünün diğer dil olanaklarıyla etkileşimini anlatır. - D Dilindeki Tipleri Anlamak - Zafer Çelenk
Bu yazı D'nin temel tiplerini ve onların bitlerle nasıl gerçekleştirildiklerini anlatır.
- D Dilimleri - Steven Schveighoffer
Bu yazı D'nin en kullanışlı olanaklarından olan dilimleri tanıtır ve performanslarının ve güvenliliklerinin perde arkasında nasıl sağlandığını anlatır.
Yazının aslı, Digital Mars firmasının Haziran 2011 tarihli makale yarışmasının adayları arasındadır.
- Eleman Erişimi Üzerine - Andrei Alexandrescu
D dilinin tasarlayıcılarından olan Andrei Alexandrescu bu yazısında toplulukların algoritmalardan soyutlanmalarını sağlayan erişicileri (iterator) tanıtıyor, eksikliklerine değiniyor, ve erişici kavramından daha güçlü olduğunu gösterdiği aralık (range) kavramını öneriyor.
Yazının aslı informIT'te 9 Kasım 2009'da yayınlanmıştır.
Bu yazıda ortaya atılan fikirler daha sonradan D'nin standart kütüphanesi olan Phobos'ta da bazı isim değişiklikleriyle uygulanmıştır:
- OnePassRange
InputRange
ismiyle ForwardRange
aynı isimle- DoubleEndedRange
BidirectionalRange
ismiyle RandomAccessRange
aynı isimle- ve yazıda çok az değinilen
OutputRange
.
- OnePassRange
- Neden D - Andrei Alexandrescu
C++'nın en büyük ustalarından birisi olan Andrei Alexandrescu, şimdilerde enerjisini Walter Bright tarafından tasarlanmış olan D programlama dilini geliştirme üzerine yönlendirmiş durumda... Alexandrescu, çeşitli nedenlerle C++'ya eklenemeyen çoğu dil olanağının D'ye eklenmesine yardım ederek, bir anlamda D'yi C++'nın olmayı başaramadığı dil haline getiriyor.
Kendisine özgü heyecanlı tarzını içeren bu yazısında Alexandrescu, D dilinin neden önemli olduğunu ve belki de sizin için de uygun bir dil olabileceğini göstermeye çalışıyor.
Bu yazının İngilizce aslı ilk olarak ACCU'nun yayın organlarından CVu'nun Mayıs 2009 sayısında yayınlanmıştır. Bütün hakları yazarı Andrei Alexandrescu'ya aittir.
Haziran 2009'da Ali Çehreli tarafından çevrilen yazının İngilizce aslı, Türkçe çevirisinden kısa bir süre sonra Doctor Dobbs Journal'ın sitesinde de yayınlanmıştır: İngilizce aslı
- Fonksiyon Argümanlarında Tembel Değerlendirmeler - Walter Bright
D'nin yaratıcısı olan Walter Bright bu yazısında tembel değerlendirmelerin gücünü gösteriyor ve bu olanağın açtığı kod kolaylıklarının örneklerini veriyor.
- Dizgi Katmaları [mixin]
Derleme zamanında oluşturulan dizgilerin nasıl koda dönüştürüldüklerini gösteren kısa bir yazı.
const
veimmutable
KavramlarıD'deki değişmezlik kavramlarının tanıtılmaları ve
const
veimmutable
anahtar sözcüklerinin kullanımları.- Bellek Yönetimi
Her ciddi program bellek ayırma ve geri verme işlemleriyle ilgilenmek zorundadır. Programların karmaşıklıkları, boyutları, ve hızları arttıkça bu işlemlerin önemi de artar. D'de bellek yönetimi için kullanılan yöntemler...
- Düzenli İfadeler [Regular Expressions]
Düzenli ifadeler, metinlerin belirli bir desene uyanlarını bulmaya ve eşleştirmeye yarayan çok güçlü araçlardır. Düzenli ifadelerin D'de Ruby'deki kadar güçlü olduklarını ve ondan ne farklılıklar gösterdiğini bulacaksınız.
shared
'e GeçişD2'de evrensel değişkenler artık normalde iş parçacıklarına özel alana (thread local storage (TLS)) yerleştiriliyorlar. Bu yazıda bununla ilgili bilgiler; ve özellikle
immutable
,shared
, ve__gshared
anahtar sözcüklerinin bu konudaki etkilerini göreceksiniz.