Forum: D Programlama Dili RSS
D ile ilgili sorular
Sayfa:  önceki  1  2  3 
emre413 (Moderatör) #31
Kullanıcı başlığı: Celal Emre ÇİÇEK
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 62 mesaj · Konum: Kırıkkale
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj ID 641
alfabe["ilkHarf"] olarak değil ama alfabe[Harfler.İLK] diyerek ulaşabilirsin. esatarslan52 örnek vermişti ya enum'a işte burda işe yarayabilir.

    enum Harfler
    {
        İLK,İKİNCİ,ÜÇÜNCÜ,DÖRDÜNCÜ,BEŞİNCİ,ALTINCI,YEDİNCİ,SEKİZİNCİ,DOKUZUNCU,
        ONUNCU,ONBİRİNCİ,ONİKİNCİ, /*Böyle devam edecek istediğin bir sayıya kadar.
        İLK otomatik olarak 0 oluyormuş. Sonuncunun sonuna virgül ya da noktalı virgül gelmeyecek,
        yani boş olacak*/
    }
    dchar[] alfabe = ['a','b','c','ç','d',/*........*/'z'];
    writeln(alfabe[Harfler.İLK]);
Avatar
esatarslan52 (Moderatör) #32
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 142 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj ID 641
Bu dizideki a harfine alfabe[0] diyerek ulaşıyorum. Ama ben buna alfabe["ilkHarf"] diyerek ulaşmak istiyorum. Bu durumda ne yapmam gerekiyor ?
PHP de sıkça kullanılan bir yöntem. Anahtar=>Değer ilişkisi olarak geçer genelde.

import std.stdio;
import std.string;
 
int main()
{
    /*Anahtarlarımızın(indexlerin) dizgi olmasını istediğimiz için
    Diziyi bu şekilde tanımladık. Diziyi şöylede tanımlaya bilirdik: char[char[]] dizi
    Bu şekilde tanımlarsak foreach döngüsünüde biraz değiştirmemiz gerekir*/
    char[string] dizi;
    dizi["ilkHarf"] = 'a';
    dizi["ikinciHarf"] = 'b';
    dizi["üçüncüHarf"] = 'c';
 
    //Burda sıralama önemli.İlk önce anahtar değer(index)
    //Daha sonra o dizi elamanının değerini tutacak değişken
    foreach(string anahtar,char değer;dizi)
        writeln(anahtar,":",değer);
        
    //Diziyi char[char[]] dizi şeklinde tanımlarsak kullanılması gereken döngü
//    foreach(const(char)[] anahtar,char değer;dizi)
//        writeln(anahtar,":",değer);
 
    return 0;
}
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Sayfa:  önceki  1  2  3 
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-11-18, 09:36:41 (UTC -08:00)