Forum: Ders Arası RSS
Programlama
Sayfa:  1  2  3  sonraki 
tonk #1
Üye Tem 2010 tarihinden beri · 19 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: Programlama
Merhaba!
   
    -Site çok güzel olmuş, öncelikle teşekkürler.
    -Yararlandığım birçok şey var, veya yararlanacağım.
    -Ama yapamadığım bişey var (daha çok yeniyim -bu işlerde- bu arada).
    -Code:::Blocks adlı programı indirdim esatarslan52 adlı arkadaşın dediklerini takip ettim. Güzelce kurdum.
    ve
    -"D Programlama Dili Kurulum Sihirbazı" adı altındaki sayfadakileri indirip kurdum.
Şekil a: Linkler vs.
Alıntı:
  Metin düzenleyiciyi ve derleyiciyi ayrı ayrı kurmak yerine, onların ikisini ve başka araçları da içeren bir geliştirme ortamı da kurabilirsiniz. Bu konuda http://ddili.org/kurulum/index.html kurulum sayfasından yararlanabilirsiniz. Eğer sizin bu programları kuracak deneyiminiz yoksa, bu aşamada birisinden yardım almanız gerekiyor. D dilini metin düzenleyici veya derleyici olmadan öğrenemezsiniz.
>>
Windows'da dmd, Poseidon, ve SciTE'ın kurulması: Zafer Çelenk'in hazırladığı D Programlama http://www.zafercelenk.net/post/2009/07/18/D-derleyicisi-k… Dili Kurulum Sihirbazı sayesinde hem dmd derleyicisini, hem de Poseidon ve SciTE geliştirme ortamlarını kolayca kurabilirsiniz.
ve
Windows'da Code::Blocks için dmd derleyicisinin kurulması:
Kurulum adımlarını Ddili Forum'da http://ddili.org/forum/thread/2 esatarslan52'nin açtığı bir konuda öğrenebilirsiniz

http://ddili.org/ders/d/merhaba_dunya.html
Buradaki linkte uygulaması gösterilen "Merhaba Dünya!" adlı sonucun kavramlarını girdim(2 programda da denedim).
Ve görsel bir sonuç alamadım. Ne yapmalıyım?
[Resim: http://img641.imageshack.us/img641/3879/adsztz.png]

Uploaded with ImageShack.us
Daha açık anlatamazdım herhalde. :)
poll
Anket: Sizce nasıl bir konu?
(4 oy · %57) Güzel açık bi şekilde yazmışsın.
(0 oy · %  0) Ne ameleler var ya!
(Bir oy · %14) Gereksiz yere uğraşmışsın bu kadar.
(0 oy · %  0) Ne diyon emice?
(2 oy · %29) Gel koçum şöyle,senle konuşacaklarımız var.
Bu anketin zaman kısıtlaması yok · 7 oy
acehreli (Moderatör) #2
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Hoşgeldin tonk! :)

Güzel sözler için bütün forum adına teşekkürler.

Ben olsam Code::Blocks'a devam ederdim. Yani Code::Blocks kurulduysa ve çalışıyorsa SciTE'a gerek yok. Hatta daha sonradan SciTE'ın klavyeden girişe izin vermediğini farketmiştik.

Eğer SciTE ile denemek istersen, sanırım derleme komutunu vermiyorsun. Acaba derleme komutu Araçlar menüsünün altında mıydı? (Ben Linux ortamında olduğum için şu anda emin olamıyorum.) O seçeneği seçersen programın sağ tarafta derlenip "Merhaba dünya!" yazdırması gerekir.

Şimdilik bu kadar; kolay gelsin. :/
Ali
canalpay (Moderatör) #3
Kullanıcı başlığı: Can Alpay Çiftçi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1133 mesaj · Konum: İzmir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Hoşgeldin tonk!

Ben sana başka adımlar ile kurmayı göstereceğim:

İlk önce
    -"D Programlama Dili Kurulum Sihirbazı" adı altındaki sayfadakileri indirip kurdum.

Bu araç çok olmasada biraz eski. Bunu bence ilk önce tamamen sil. Onun yerine bunu indir : http://ftp.digitalmars.com/dinstaller.exe

Kurarken bu araç neleri kurayım diyecektir. D2'yi seçmen yeterlidir.

SciTE yerine ben Geany'yi öneriyorum. Geany ile F9'a basınca derliyor ve F5'e basınca çalıştırıyor.
Geany: http://download.geany.org/geany-0.19_setup.exe (Direk indirme bağlantısı)
Kadir Can #4
Üye Haz 2010 tarihinden beri · 413 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #2
acehreli:
Ben olsam Code::Blocks'a devam ederdim. Yani Code::Blocks kurulduysa ve çalışıyorsa SciTE'a gerek yok. Hatta daha sonradan SciTE'ın klavyeden girişe izin vermediğini farketmiştik.

Ali Bey bu doğru değil.SciTe klavyeden girişe izin eriyor ama biraz hatalı bir şekilde.Örneğin ekrana "Yaşınız kaç?" yazdırıp da ekrandan okuyan bir program yazarsanız (hatasız olarak) derlenir.SciTe içinde çalıştır derseniz önce ekranda "Yaşınız kaç?" yazmıyor.Eğer siz yaşınızı girerseniz değeri okuyor ve arkasından SciTe çıkış ekranında "Yaşınız kaç?" yazıyor.Hatta okunan değerin okunduğundan emin olmak için faktöriyel hesabı yapan bir program yazıp denemiştim.Sonucu doğru veriyordu.
tonk #5
Üye Tem 2010 tarihinden beri · 19 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #2
acehreli:
Eğer SciTE ile denemek istersen, sanırım derleme komutunu vermiyorsun. Acaba derleme komutu Araçlar menüsünün altında mıydı? (Ben Linux ortamında olduğum için şu anda emin olamıyorum.) O seçeneği seçersen programın sağ tarafta derlenip "Merhaba dünya!" yazdırması gerekir.

Şimdilik bu kadar; kolay gelsin. :/
Ali

Teşekkürler..
Peki "Code:::Blocks" programında derleme-görüntüleme işlemini nasıl yapacağım?

canalpay:
Hoşgeldin tonk!

Ben sana başka adımlar ile kurmayı göstereceğim:

İlk önce
    -"D Programlama Dili Kurulum Sihirbazı" adı altındaki sayfadakileri indirip kurdum.

Bu araç çok olmasada biraz eski. Bunu bence ilk önce tamamen sil. Onun yerine bunu indir : http://ftp.digitalmars.com/dinstaller.exe

Kurarken bu araç neleri kurayım diyecektir. D2'yi seçmen yeterlidir.

SciTE yerine ben Geany'yi öneriyorum. Geany ile F9'a basınca derliyor ve F5'e basınca çalıştırıyor.
Geany: http://download.geany.org/geany-0.19_setup.exe (Direk indirme bağlantısı)

İndiriyorum suan. Peki bunda bi ayarlama falan yapılması gerekiyor mu? İlginiz için teşekkürler..
Bu mesaj tonk tarafından değiştirildi; zaman: 2010-07-15, 05:07.
tonk #6
Üye Tem 2010 tarihinden beri · 19 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Evet kurdum ve yine -maalesef- derlemeyi yapamadım. "Derle" komutuna basınca "derleme hatalı" diye bir yazı çıkıyor.
canalpay (Moderatör) #7
Kullanıcı başlığı: Can Alpay Çiftçi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1133 mesaj · Konum: İzmir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
İndiriyorum suan. Peki bunda bi ayarlama falan yapılması gerekiyor mu? İlginiz için teşekkürler..

Normalde ayarlama gerektirmiyor. Ancak sizin önceki kurulumuzdan klana ayarlar yüzünden doğru çalışmayabilir.

Şuan windows kullanmıyorum ancak hayali olarak bir şeyler soracağım:

başlata tıklayın-> çalıştır deyin. Çalıştırın oraya cmd yazın. Siyah ekran açılacak. Siyak ekrana dmd yazıp enter'a tıklayın ne çıkarsa buraya kopyalayın.
Mengu (Moderatör) #8
Kullanıcı başlığı: NONSERVIAM
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 347 mesaj · Konum: Dersaadet
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #6
tonk:
Evet kurdum ve yine -maalesef- derlemeyi yapamadım. "Derle" komutuna basınca "derleme hatalı" diye bir yazı çıkıyor.

geany ile deniyorsaniz, once derleme komutunu duzenlemeniz gerekiyor.
http://www.mengu.net - some kind of monster
emre413 (Moderatör) #9
Kullanıcı başlığı: Celal Emre ÇİÇEK
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 62 mesaj · Konum: Kırıkkale
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #7
dmd komutunun konsolda direkt çalışması için dmd'nin bulunduğu yolun(path), Windows'un ortam değişkenlerine eklenmesi gerekir diye biliyorum ben.
canalpay (Moderatör) #10
Kullanıcı başlığı: Can Alpay Çiftçi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1133 mesaj · Konum: İzmir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
emre413:
dmd komutunun konsolda direkt çalışması için dmd'nin bulunduğu yolun(path), Windows'un ortam değişkenlerine eklenmesi gerekir diye biliyorum ben.

Emre ben dmd'nin yükleyicisinin otomotik yapıyor diye biliyorum(ki yapıyordur.). Ancak tonk daha önce yüklemeye çalıştığı için önceki dmd' için iki path eklenmiştir. Eğer iki path eklenirsede ilk path geçerli oluyor. İlk path'da da dmd olmadığına göre dmd'yi bulamıyor.
Mengü:
geany ile deniyorsaniz, once derleme komutunu duzenlemeniz gerekiyor.

Yine benim hatırladığıma göre ayarsızda derleyebiliyor. Çünkü her şey belli. dmd diyecek bir iki komut -w filan bir de dosya ismi. Yani öntanımda belirtilen komut yeterli diye biliyorum.


Yani tonk şurada python için path eklemeyi anlatıyor: http://www.istihza.com/py2/windows-path.html

Siz python yerine dmd'nin yolunu(path) ekleyeceksiniz. Bence dmd ile gördüğünüz bütün yolları silin sadece güncel derleyicinin olduğu yolu ekleyin. dinstall öntanımlı olarak dmd'yi c:\D\dmd2 'ye yüklüyor diye biliyorum.

Yani eğer dinstall'ın yükleme yolunu değiştirmediyseniz dmd ile ilgili bütün yolları slin. yukarıda anlatıldığı gibi yolu ekleyin.

Yani tonk benim önceki mesajımda belirttiğim şeyi yapar ve dmd'yi çalıştırabilir ise sorun geany'dedir. Yoksa sorun dmd'yi yüklemededir.
tonk #11
Üye Tem 2010 tarihinden beri · 19 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #7
canalpay:
başlata tıklayın-> çalıştır deyin. Çalıştırın oraya cmd yazın. Siyah ekran açılacak. Siyak ekrana dmd yazıp enter'a tıklayın ne çıkarsa buraya kopyalayın.
Kopyalayamadım onun yerine resim koydum.
[Resim: http://img821.imageshack.us/img821/5483/41735188.png]
canalpay (Moderatör) #12
Kullanıcı başlığı: Can Alpay Çiftçi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1133 mesaj · Konum: İzmir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Aslında en başını yazsaydın daha iyidi. Digital Mars D Compiler v2.047 mi yazıyor ?

Şuan şunu biliyoruz. Dmd'yi kurmuşsun. Path ile ilgilide bir sorun yok. Derleme hatası veriyor diyorsun. Onu kopyalasana.
Örneğin şöyle bir şey mi

dmd -w -of"isimsiz" "isimsiz.d" //Bu satır var mı ?(Tabii isimsiz adı aynı olmasına gerek yok.) Eğer var ise  (/home/canalpay dizininde) 
//Ve böyle hatalar alıyor isen:
isimsiz.d(7): found 'input' when expecting ';' following statement
isimsiz.d(7): found ':' when expecting ')'
isimsiz.d(7): found 'string' when expecting ';' following statement
isimsiz.d(7): found ')' instead of statement
isimsiz.d(9): unrecognized declaration
Derleme hatalı.


Yazdığın kod hatalıdır.
tonk #13
Üye Tem 2010 tarihinden beri · 19 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Evet v2.047 yazıyor. Ve "Derleme Hatalı" şeklinde sonuç alıyorum. Kod'u D.ershane isimli yazıdan kopyala-yapıştır yaptığımda da kabul etmiyor.
canalpay (Moderatör) #14
Kullanıcı başlığı: Can Alpay Çiftçi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1133 mesaj · Konum: İzmir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
O zaman şunu yapar mısın:

dediğim gibi cmd'yi aç. Kod dosyasının bulunduğu yola cmd ile git: (Bunun için cd komudunu kullanabilirsin. Örneğin cd c:\Deneme\kodlar gibi)

Daha sonra şu komudu ver. dmd koddosyasınınadı.d

Hata vermez ise de çalıştırmak için cmd'de programın adını yazsan yeterlidir.

Eğer bunları yapar ve hata almaz isen editörle ilgili sorunun vardır.
tonk #15
Üye Tem 2010 tarihinden beri · 19 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Şu şekilde mi?
[Resim: http://img85.imageshack.us/img85/1277/44446501.png]

Uploaded with ImageShack.us
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Sayfa:  1  2  3  sonraki 
Forum: Ders Arası RSS
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-11-19, 00:49:59 (UTC -08:00)