Forum: Duyurular RSS
Yeni ders: Arayüzler (interface)
acehreli (Moderatör) #1
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: Yeni ders: Arayüzler (interface)
  http://ddili.org/ders/d/interface.html

Ali
acehreli (Moderatör) #2
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Bu bölüme 'static üye işlevler' ve 'final üye işlevler' başlıklarını ekledim.

'static' üye işlevler struct, class, ve interface ile kullanılabiliyor. 'final' üye işlevler class ve interface ile kullanılabiliyor.

Ali
Avatar
Salih Dinçer #3
Üye Ock 2012 tarihinden beri · 1912 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Teşekkürer hocam, bu ders çok faydalı oldu...

Aslında okumuştum ve final olayını en altta (türemiş neslin son temsilcisi) olduğunu farkediyordum. Ancak interface'ler ile ilgili ilişkiyi ortaya koyamıyordum. Hatta arayüzleri ilk MVC'de tanımış ve extern(C) gibi bir özelliğe benzetmiştim.

Düşünün; alt sınıftaki bilmediğiniz bir üyeyi interface ile dış dünyaya açıyordunuz. İşte bu benim ilk anladığım şekliydi. Tabi balon biçimindeki bu şekil zamanla şişti ve şu an uzaya doğru yol alıyor...:)

Dış dünyadan kastım tabii ki interface ile ilişkili olanlar. Buradan bu olanağı bir ülkeye benzetebiliriz. Ülkenin vatandaşları kamulaştırılmış bir alanı özgürce kullanabiliyorlar. Peki abstract belirteçi almış bir class için ne diyebiliriz? Tamamen olmasa da biraz (bazı durumlarda) interface'e çok benzemekteler.

Bence soyut olayı biraz daha irdelemeliyiz. Belki bunu somut örnekler arttırarak yapabiliriz. Bu konuda örnek türetebilirim...

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)
acehreli (Moderatör) #4
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Salih Dinçer:
Peki abstract belirteçi almış bir class için ne diyebiliriz? Tamamen olmasa da biraz (bazı durumlarda) interface'e çok benzemekteler.

Kesinlikle. Örneğin C++'ta 'interface' olmadığı için orada arayüz kavramı soyut üye işlevlerle sağlanır.

Ali
Avatar
Salih Dinçer #5
Üye Ock 2012 tarihinden beri · 1912 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
C++'da interface olmadığını bilmiyordum, belki de ileride olacaktır. Tam burada şakayla karışık bir yorum yapayım...:)

D'nin olanakları geliştirilen C'de de olsaydı herhalde ismi ++C olacaktı. D'de var olan ama ileride C'de var olması düşünülen şeyler belki bu zamanda C++ marifeti ile ekleniyor olmalı. Ama henüz işleç sağda olduğundan biz bunu göremiyoruz. Görmek için iki seçeneğimiz var, ya artık C harfinden sonra D'ye geçme zamanı gelmiştir ya da C'nin D'ye yetişmesini beklememiz gerekir...:D

C++'cılar çok kızacak...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)
Bu mesaj Salih Dinçer tarafından değiştirildi; zaman: 2012-11-04, 23:51.
Değişiklik nedeni: Her zaman ki basit yazım hataları düzeltildi...:)
acehreli (Moderatör) #6
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
He he. :)

Ali
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Forum: Duyurular RSS
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-11-21, 19:47:18 (UTC -08:00)