Forum: Diğer Konular RSS
GtkD ile ilgili bir soru
Sayfa:  1  2  sonraki 
cos00kun #1
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: GtkD ile ilgili bir soru
Herkese selamlar saygılar..
gtkd de ;
 import gtk.MainWindow;
 import gtk.Label;
 import gtk.Main;
 
 void main(string[] args)
 {
     Main.init(args);
     MainWindow win = new MainWindow("Hello World");
     win.setDefaultSize(200, 100);
     win.add(new Label("Hello World"));
     win.showAll();
     Main.run();
 }
gibi bir kodu derleyip çalıştırdığımızda gelen pencerenin arkasında birde cmd ekranı açılıyor (windovs!).. oysa ben sadece yaptığımız pencereyi görmek istiyorum.. neden cmd terminali ekrana çıkıyor ?

Ayrıca programı çalıştırdığımda yavaş açılıyor bunun sebebi ne olabilir ??
E=mc^2
erdem (Moderatör) #2
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Şöyle bir def

EXETYPE NT
SUBSYSTEM WINDOWS

dosyası oluşturup bunu birşey.def olarak adlandırıp bunu dmd'nin komut satırına ekleyerek tekrar derlemek gerekiyormuş.

dmd.exe -L/SUBSYSTEM:WINDOWS gtkd_uygulaması.d

Ya da şu şekilde de deneyebilirsiniz.

Yavaşlığı ben farkedemiyorum ama çalıştırılabilir dosya büyüklüğü bir C programından fazla oluyor.  Hızın çok önemli olduğu uygulamalarda kod C ile yazılabilir.
cos00kun #3
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
dediğini yapmaya çalıştım ancak hatasız yapılamıyor linker hatası v.s. veriyor..
windowsta denemişmiydin ? (Bende 64bşt Windows 10 bulunuyor!!)
E=mc^2
erdem (Moderatör) #4
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Ben de hiç windows yok  ;-)  (64 bit Ubuntu 16.04 LTS kurulu) 

Sorunun (olası) çözümünü Dlang sayfasından bulmuştum.

Başka bir tanesi -L/SUBSYSTEM:WINDOWS+gtkd şeklinde yazmış.

Sanırım gtkd'nin kütüphane dizinini ve kullandığın kütüphane dosyasını da eklemek gerekebilir.

Örneğin linux altında -L-Llib64 kütüphane dosyaları için lib64 dizinine bak, -L-l:libgtkd-3.a ise libgtkd-3.a kütüphanesini programa ekle demek.
cos00kun #5
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
şu;
dmd programınızınismi.d -L/SUBSYSTEM:WINDOWS+gtkd
komut işe yaradı :) sanırım arka planda çalışan konsolu devre dışı bırakıyoruz derleme sırasında..
teşekkürler..
E=mc^2
cos00kun #6
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Erdem bey şöyle bi boş vakit bulduğunda hayrına bir program yazsan program pencere yaratsa ardından orda textbox türü birşeylerle derlenecek programı seçtirse sonra orda tüm derleme seçeneklerini direk seçebilsek görsel olarak hatta hatta yandaki texbox yada açılır menüden kullanmak istediğimiz kütüphaneyide seçip direk bu sorunları ortadan kaldırsa ne iyi olurdu :)
Gtkd bilen için çokta zor değil ama inan bana birdolu windows kullanıcısı çok problem yaşıyor ve maalesef bunlarla çok vakit kaybediliyor ve dahada ilerisi D dili ve kütüphanelerinin  yagınlaşması bir nebzede olsa engellenmiş oluyor bu kadar çok uğraş ile.:)

Windows nedir genelde elini suya sabuna dokunmadan iş yapma programıdır hafif bir latifeyle ama gördüğüm kadarıyla D dillinde windows ortamındaki gelişme çokta iyi değil. Aslında windows için yukarıdaki gibi bir şeyler yazılsa başlangıç seviyesi öğrenicileri açısından (hatta ortaseviye öğrenciler) çokta faydalı olacaktır..
Not: Bu arada Erdem bey sitenize ulaşılamıyor düzeltiresniz seviniriz ..
E=mc^2
erdem (Moderatör) #7
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Alan adını değiştirmiştim arama sonuçlarında düzelir diye düşünmüştüm. Ama sanırım belirli bir süre geçmesi gerekiyor

http://www.programlama.tk/gtkd/

Windows geliştiricilere böyle bir olanak sağlıyor mu ki?

Örneğin ben geliştiriciyim. Linux için yaptığımız şeyi windows için de yapmak istiyoruz diyelim.

Diğer taraftan Intel denilen şirketin  uyguladığı pazarlama politikası yüzünden sadece Windows 7 32 bit için benim bilgisayarımın sürücüleri var.  Windows 8, 9 olsa olmuyor.

Bu adamlar bana al kardeşim madem geliştiricisin al şu işletim sistemini 6 ay ücretsiz kullan diyecek mi.  Eğer öyle bir olanak sağlamayacaksa bana her konuda başının çaresine bak diyen bu adamlar biraz daha zenginleşsin diye 1000 lira bayılmanın bir anlamı var mı.

Kaldı ki bu Bill Gates denilen adam GD mısır ile Afrika'lı garibanların yediği bir lokmaya gözünü dikmiş, Akif'in deyimiyle tek dişi kalmış canavar!

Gates Vakfı neden GD devi Monsanto'ya yatırım yapıyor?
cos00kun #8
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Olay başka bi yere gitti ama anladığım kadarıyla ben tam istediğimi anlatamamışım sanırım bunun için kusura bakmayın :)
Benim istediğim şeyin aslında windowsla falan pek bir alakası yok.. ben şöyle düşündüm;
şimdi dmd nin bir dolu komutları var derleme sırasında çalışan aynı şekilde gtkd devreye girince bu sefer bu dmd derlemesinde başka bir komut eklenerek çalışmak zorunda örneğin ;
   dmd hello.d
derlendiğinde dmd de sorun yok ancak gtkd kütüphanesini kullandığınızda bu sefer
  dmd hello.d -L+gtkd.lib
yazmalısınız gibi..bunun gibi toplasanız olsun olsun 100 komut çıkar... şimdi bunları atıyorum windows ortamında bir derleyici örneğin Visual studio içinde gömülü yada eklenerti şeklinde olacağından kolayca komut satırlarıyla uğraşmadan yapabiliyorken D için bu söz konusu değil.. bu durumda basit bir script yada gtkd kütüphanesiyle combo box eklentileriyle ki sanırım vardır bu kolayca herkesin kullanabileceği bir programcık haline gelebilir diye düşünüyorum...

Bahsettiğiniz Windows olayına gelince size düşüncelerinizde tamamen katılmakla birlikte burda benim üstüne basmak istediğim şeyin Windows değil windowsta D kullanan kişiler olduğunu söylemek isterim.. Yine inkar edemeyizki pazarın büyük çoğunluğu Windows kullanıcılarından oluşuyor ama öyle ama böyle..

Birde link için teşekkürler ancak ingilizcem yeterli değil.. Madem Bill Gatese kızgınız o zaman bende ingilizce öğrenmiyorum :) :)
destek ve yardımlarınız için teşekkürler.. huzurlu günler dilerim..
E=mc^2
erdem (Moderatör) #9
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
cos00kun:
Birde link için teşekkürler ancak ingilizcem yeterli değil.. Madem Bill Gatese kızgınız o zaman bende ingilizce öğrenmiyorum :) :)

Bu aslında o kadar basit değil.

Monsanto gibi bu günün dev tohum şirketleri, geçmişte kimya şirketi olan şirketler Beyaz Saray ve askerlerle kimyasal biyolojik silah üretimi için her zaman ortak çalışmışlardır. Geçmişte ürettikleri Agent Orange isimli kimyasal Vietnam Savaşında insanlara karşı kullanılmıştır.

William Engdahl'ın kitabında bu zalimlerin nasıl moleküler biyolojiyi silah olarak kullanıp insanların gıdalarını kontrol etmeye çalıştıklarını görebilirsiniz.

Şimdi windows kullanmıyorum param Bill Gates'in cebine girmiyor. İngilizce öğrenmek ile Bill Gates'in bağlantısını göremiyorum.

Örneğin burada insanların nüfus kontrolü için aşıların kullanılmasını savunuyor. Sıradan insanların günlük ihtiyaçlarını bir yük olarak görüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=6WQtRI7A064

Tabi yarın bu zalimler Cenab-ı Allah'ın huzuruna (c.c) çıktıkları zaman, Cenab-ı Mevla(c.c)  kafirlere yedikleri nimetleri içtikleri suyu haram kıldığı zaman  o zalimlerin hali ne olacak.
cos00kun #10
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Merhabalar
http://www.programlama.tk/gtkd/d%C3%BC%C4%9Fmeler.html#d%C…
düğme örneği adlı program burada türkçe olarak yazılmış  "çerçeveGenişliğiBelirle(10)"  birde  "YATAY"  işlev ve parametreleri hangi modülü kullanıyorlar ? ayrıca bunların ingilizce orjinal karşılığı nedir ?

NOT: YATAY belki HORIZONTAL olarak düşünülebilir ama deneyince olmadı

hayırlı günler..
E=mc^2
erdem (Moderatör) #11
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Sanırım şu şekilde:
       setBorderWidth(10);
        anaKutu = new Box(Orientation.HORIZONTAL, 6);
        add(anaKutu);
Aslında ingilizce için de maalesef çok fazla kaynak olmadığı için ben Python örneklerinden almıştım. Oraya da bakabilirsin.
cos00kun #12
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #10
Bir başka konuda Listbox olayı
GtkD kütüphanesinde listbox kullanımı nasıl olmaktadır. Örneğin şöyle bir program yazmaya kalksak mesela 3 adet listBox olsa 2si bizden sayı istese ve bir butona bastığımızda 3.listboz yada textBoxa bu iki rakamı toplayıp yazsa bu programın komutları nasıl yazılabilir ?

Bir de Erdem bey bu soru size GtkD eğitimine devam edecekmisiniz ?
Teşekkürler..
E=mc^2
erdem (Moderatör) #13
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
cos00kun:
Bir başka konuda Listbox olayı
GtkD kütüphanesinde listbox kullanımı nasıl olmaktadır.

Burada giriş kutusu kullanma örneği var.

cos00kun:
Örneğin şöyle bir program yazmaya kalksak mesela 3 adet listBox olsa 2si bizden sayı istese ve bir butona bastığımızda 3.listboz yada textBoxa bu iki rakamı toplayıp yazsa bu programın komutları nasıl yazılabilir ?

Siz bu programı yazmaya çalışın takıldığınız yerde yardım etmeye çalışalım. Bence sitedeki örnek daha karmaşık.

Düğmeye tıklayınca iki rakamı toplayacak, sonra bunları bir etikete ya da başka yere yazacak. Basit gibi görünüyor.

cos00kun:
Bir de Erdem bey bu soru size GtkD eğitimine devam edecekmisiniz ?
Teşekkürler..

Rica ederim.

Dediğim gibi biraz flask ve python tarafına kayar gibiyim  ;-)

Şimdi söz verip de ileride yapamama durumuna düşmek de istemiyorum. Zaman ne gösterir bakalım.
cos00kun #14
Üye Kas 2014 tarihinden beri · 104 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #11
erdem:
Aslında ingilizce için de maalesef çok fazla kaynak olmadığı için ben Python örneklerinden almıştım. Oraya da bakabilirsin.
Acemiliğime vermenizi rica ederek; Gtkd kütüphanesindeki sınıf ve işlevlerin kıullanımı python için verilen örneklerde de aynımıdır ? (elbette python C yada D olsun hangisini kullanacaksak o dilin olanaklarını ve sözdizilimlerini kullanarak)

erdem:
Siz bu programı yazmaya çalışın takıldığınız yerde yardım etmeye çalışalım. Bence sitedeki örnek daha karmaşık.
Erdem bey ben aslında  D dilinde çok hızlı ilerlemekle beraber henüz tamda istediğim durumda değilim.. Yinede daha önce QT yi biraz kurcalamış biri olarak GtkD anlayabilecek bir durumda olduğumu söyleyebilirim hatta D dilinin kullanım kolaylığı sanki aynen bu kütüphaneye taşınmış dersem yalan olmaz. Şu yoğun günleri atlattıktan sonra burda yazıp paylaşırım.. Emekleriniz için tekrar tekrar teşekkürler sağolun varolun .. Umarım sorularımla sizi çok bunaltmam ilerde :)
E=mc^2
erdem (Moderatör) #15
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
cos00kun:
erdem:
Aslında ingilizce için de maalesef çok fazla kaynak olmadığı için ben Python örneklerinden almıştım. Oraya da bakabilirsin.
Acemiliğime vermenizi rica ederek; Gtkd kütüphanesindeki sınıf ve işlevlerin kıullanımı python için verilen örneklerde de aynımıdır ?

Tabi kütüphane aynı. Diller farklı da olsa, ya da farklı örnekler kullanılmış olsa da yapı olarak sitedeki örneklerin bir kısmını o sayfadan almıştım. Şimdi şöyle bir baktığımda, örneğin Mono C# hatta C kullanan farklı dillerle yazılmış örneklerden faydalanmışım.

Örneğin ben bu en basit örneği:

merhaba.py
import gi
gi.require_version('Gtk', '3.0')
from gi.repository import Gtk
 
win = Gtk.Window()
win.connect("delete-event", Gtk.main_quit)
win.show_all()
Gtk.main()
Direkt python3 merhaba.py şeklinde çalıştırabildim.

Linux ortamında hiç bilmediğiniz bir paket sanal ortam oluşturarak kurulup çalıştırılabilir. Örneğin çalışma dizinimiz gtk ve içinde merhaba.py isminde bir kütük olsun.

$ virtualenv -p python3 venv
$ . venv/bin/activate
$ pip install paketadı

şeklinde Python için istediğiniz paket sanal ortamda kurulup çalıştırılabilir.

cos00kun:
Erdem bey ben aslında  D dilinde çok hızlı ilerlemekle beraber henüz tamda istediğim durumda değilim.. Yinede daha önce QT yi biraz kurcalamış biri olarak GtkD anlayabilecek bir durumda olduğumu söyleyebilirim hatta D dilinin kullanım kolaylığı sanki aynen bu kütüphaneye taşınmış dersem yalan olmaz. Şu yoğun günleri atlattıktan sonra burda yazıp paylaşırım.. Emekleriniz için tekrar tekrar teşekkürler sağolun varolun .. Umarım sorularımla sizi çok bunaltmam ilerde :)

Estağfurullah.

Bizim de evde küçük bir programcı var. Bazen gelip ben program yazcam, İbi seyredecem, ya da pasta yapma oyunu oynayacam deyince akan sular duruyor  :-)

Bu da Cenab-ı Mevlâ'nın büyük bir lütfu.

Yaratan, yaşatan bildiğimiz bilemediğimiz sayısız nimet ikram buyuran, lütuf ve ikram sahibi Allah-û Teâla ve Tekaddes Hazretlerine (c.c) sonsuz hamd-u senalar olsun.
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Sayfa:  1  2  sonraki 
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-11-18, 22:26:27 (UTC -08:00)