Forum: D Programlama Dili RSS
Poseidon'a bakan oldu mu?
acehreli (Moderatör) #1
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: Poseidon'a bakan oldu mu?
Ben daha kurmadım ama şöyle bir D IDE'si varmış:

  http://www.dsource.org/projects/poseidon  

Eğer kuran olduysa işe yarar bir şey mi? Kurmaya değer mi?

Ali
erdem (Moderatör) #2
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Benim siz yazdıktan sonra haberim oldu. Ama sanırım Linux desteği yok.  Gene de wine kurup bir deneyeceğim.

Aslında netbeans için D plugini olsa çok daha hoş olacak. Çünkü netbeans ide'si emacs'ın alıştığımız tuş bileşimlerini kullanmaya izin veriyor. Ve emacs'ta bulunan bazı özelliklere de sahip. Netbeans için D ve Mini D desteği de sanırım yolda ama ne zaman çıkacağına dair bir bilgi vermemişler.
acehreli (Moderatör) #3
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Çok teşekkürler Erdem... Benim kafam yoruldu biraz... :)

Bu arada şanssızlığa bakın: "poseidon for linux" diye aratınca Poseidon adında bir Linux dağıtımı buldum. :)

  http://www.poseidonlinux.org/

Yakında dünyada isim kalmayacak... :p

Basit bir IDE arayışı olarak ben de sonra şu IDE'ye bakacağım (siz de bakabilirsiniz lütfen ;) ):

  http://www.geany.org/

Aslında şuna fikir olarak bayıldım ama yalnızca Mac'te çalışıyor. Basitliğe bakın:

  http://www.ragnemalm.se/lightweight/

Ali
erdem (Moderatör) #4
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 978 mesaj · Konum: Eskişehir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Geany'i kurdum ve denedim ama açıkçası pek kullanışlı bulmadım. Gerçi benim kurduğum sürüm 0.16 sürümü ve otomatik tamamlamaya  benzer bir özelliği var ama nasıl kullanıldığını bulamadım. Completions->Automatic symbol completion bölümünde.

Şimdilik zaten benim bir IDE'ye ihtiyacım yok. Emacs ve D Modu ikilisi sorunsuz çalışıyor benim için :)
zafer #5
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 700 mesaj · Konum: Ankara
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Ben Poseidon-v0.23 kullanıyorum, beni ilk etkileyen özelliği D dili ile yazılmış olması tabi ki, bunun yanında Windows ortamında tümleşik geliştirme programları (IDE) ile uygulama geliştirmeye alışık geliştiriciler için pek yabancılık çekmeden kullanabilecekleri bir uygulama.

Çok profesyonel olmasada, amatör bir uygulama olmadığıda belli. Program çalıştıktan sonra ekran kapanma sorunu ne yazık ki bunda da var. Sanırım bu soruna en iyi çözümü getiren CodeBlocks IDE olmuştu. Neyse ben şimdilik "din.readLine()" komutuyla ekranı bekletiyorum.
https://github.com/zafer06 - depo
Avatar
esatarslan52 (Moderatör) #6
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 142 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Ben D için Code::Blocks u kullanmadan önce IDE konusunda biraz araştırma yapmıştım. Digital Mars sitesinin sıkça sorulan sorular bölümden 3 IDE önerisinden bulunulmuş. Bunlar Elephant,Leds ve Poseidon. Bunların dışında birde Zeus ile karşılaştım. Üçünüde kurup denemiştim ama en cazipi yine Code::Blocks geldi bana. Bahsettiğim yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Zeus için bu linki kullanabilirsiniz.
Bu mesaj esatarslan52 tarafından değiştirildi; zaman: 2009-07-16, 06:42.
emrahdemirbas #7
Kullanıcı başlığı: Acemi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 6 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Bende forumdaki hazır poseidon kurulumunu yaptım. Dersler bölümündeki merhaba dünya yazısını bir türlü ekrana yazdıramadım. Bu kodu poseidon içerisine yazıyorum hatta kopyalayıp yapıştırıyorum projemi kayıt edidiyorum build yapmak istediğimde

Command >>> Build and Run SingleFile: C:\dd\d.d......

C:\dd\d.d(6): Error: undefined identifier write
C:\dd\d.d(6): Error: function expected before (), not write of type int
C:\dd\d.d(10): Error: undefined identifier write
C:\dd\d.d(10): Error: function expected before (), not write of type int
C:\dd\d.d(13): Error: undefined identifier writeln
C:\dd\d.d(13): Error: function expected before (), not writeln of type int       bu tarz bir hata veriyor.

Dersler bölümündeki örnek.

import std.stdio;

void main()
{
    // Önce elimizde hazır bulunan bilgiyi yazdırıyor olalım:
    write("Merhaba");

    // ... arada başka işlemlerin yapıldığını varsayalım ...

    write("dünya!");

    // ve en sonunda:
    writeln();
}




Bunu nasıl çözebilirim. Ben poseidonu delphi gibi bir derleyici olarak algıladım. Yanlışmı biliyorum.
acehreli (Moderatör) #8
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Bu büyük olasılıkla dmd'nin 1 sürümü kullanıldığı için oluyor. write'ın dmd 2 ile gelen Phobos'ta bulunduğunu görüyorum. writef ve writefln ile dener misin:

writef("merhaba");

Eğer çalışırsa, sürüm yüzünden...

Benim hatam! :( Üstüne basarak dilin 2. sürümü ile ilgilendiğimizi söylemek gerek, çünkü çoğu güzellik 2. sürümünde var.

Ali
emrahdemirbas #9
Kullanıcı başlığı: Acemi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 6 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
writef kodunu writeln ile değiştirince  artık hata mesajı almıyorum fakat şimdi de build ettikten sonra command promt penceresi açılıp kapanıyor.
canalpay (Moderatör) #10
Kullanıcı başlığı: Can Alpay Çiftçi
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1133 mesaj · Konum: İzmir
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Dilin 2. sürümünü nasıl kurabiliriz.Windows için hep 1. sürümün kurulumu var ama galiba dersler 2. sürüm için. Yanılıyor muyum?
acehreli (Moderatör) #11
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
emrahdemirbas, bu geliştirme ortamının bir düşüncesizliği! :) Bu sorun çoğunda var. Programı çalıştırdıktan sonra tabii ki ekranda ne olduğunu görmek isteriz. Tabii ki pencerenin biz kapatana kadar orada durması gerek. Bu o kadar çok rahatsızlığa neden oluyor ki... Neyse... :)

Bazı geliştirme ortamlarında bu davranışı değiştirmek mümkün: Poseidon'da da "Program penceresini kapatma" gibi bir seçenek olabilir.

Bazılarında da çalıştıran tuşa basarken Shift, Ctrl, vs. bir tuşa da basınca kaybolmuyormuş galiba... (?)

Ama en kolayı, programı program satırından çalıştırmaktır. Programcı insanların mutlaka komut satırında çalışmayı bilmeleri gerektiği için, bunu öğrenmek çok önemlidir:

1) Programın hangi klasörde olduğunu belirleyin. Eğer projenin ismi deneme ise, programın ismi de deneme.exe'dir. Amaç, bu program dosyasının hangi klasörde oluşturulduğunu öğrenmek.

Herhalde proje klasörünün altındaki bir klasördedir. Bu klasörün ismi bin, debug, vs. olabilir.

2) Komut satırını çalıştırın (DOS penceresi, command window, terminal, vs. de denir)

3) Komut satırında birinci adımda öğrendiğiniz klasöre geçin. Eğer örneğin deneme.exe'nin klasörü c:\projelerim\deneme ise, komut satırında şunu yazın:

cd c:\projelerim\deneme

4) Programı ismini yazıp Enter'a basarak çalıştırın:

deneme

İşte! Programın çıktısı karşımızda ve hiçbir yere kaçmıyor! :D

5) Bu pencereyi hiç kapatmayın. Programı geliştirme ortamında derledikçe (aslında "Build ettikçe") bu pencereye geçip buradan çalıştırın. İsmini yazmak zorunda da değilsiniz: son çalıştırdığınız komutlar yukarı ok tuşunda saklıdırlar; yukarı oka basın ve Enter'a basın. Yaşasın! :D

Ali
acehreli (Moderatör) #12
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
canalpay, evet, bu site tamamen 2.0 sürümü üzerine olmak zorunda, çünkü iyi olanaklar 2.0'da var. (1.0 da çok iyi bir dil ama 2.0 kadar değil. ;) ) Derslerde 2.0'ın gerektiğini özellikle belirteceğim. Değişiklikleri yaptım ama hazırlıkların bitmesini bekliyorum.

Derleyiciyi şu adresten indirip elle kurabilirsin:

  http://www.digitalmars.com/d/download.html

Bir noktada dmd klasörünü PATH ortam değişkenine atamak gerekiyor.

Bu arada, dersler önerileriniz doğrultusunda düzeltildi. Bir güne daha ihtiyacım var... :)

Ali
Mengu (Moderatör) #13
Kullanıcı başlığı: NONSERVIAM
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 347 mesaj · Konum: Dersaadet
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
eric ve geany isimli ideleri inceleyebilirsiniz.
http://www.mengu.net - some kind of monster
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-11-18, 17:25:00 (UTC -08:00)