Forum: Ders Arası RSS
Geany ve D
agora #1
Üye Tem 2013 tarihinden beri · 221 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: Geany ve D
Selam

Linux altında Code::Blocks IDE harici derleme imkani taniyan farkli bi editor de var

Geany. Mevcut dosya içindeki fonksiyonları tekrar yazınca sizi uğraştırmıyor onları hafızaya atıyor ve tamamlama özelliği katıyor. Ve, evet ben DMD ile derleme islemi yapabiliyorum.

-w -of

gibi parametrelerle derleme yapilabiliyor

kurulum için

apt-get install geany => debian
sudo apt-get install geany => ubuntu

şeklinde komutlar verebilirsiniz.

geany yüklendiğinde ctrl+a bug ile geliyor bazı dağıtımlarda bu sorunun çözümü de çok basittir

wget http://git.geany.org/geany/plain/po/tr.po
sudo msgfmt tr.po -o /usr/share/locale/tr/LC_MESSAGES/geany.mo

şeklinde yerelleştirme ayarlarını yapabilirsiniz. Ve artık kodlarını seçtiğiniz zaman kapanma işlemi olmayacaktır

Örnek görüntü derleme esnasında;

[Resim: http://imgim.com/4496incif751058.png]
Avatar
huseyin #2
Üye Haz 2012 tarihinden beri · 363 mesaj · Konum: Ankara
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Evet daha önce kullanmıştım kod tamamlama özelliğini falan da açabiliyorsun bir şekilde birşeyler yapıyorduk ama çok oldu hatırlamıyorum :)
Huseyin
Avatar
Salih Dinçer #3
Üye Ock 2012 tarihinden beri · 1912 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Teşekkürler, ben genelde Gnome Text Editörü'nü kullanıyorum ama bir gün bende denemek isterim...

Bu arada ben Fedora kullanıyorum ve yükleme yöneticisine ismini yazdığımda çok fazla plug-in'i olduğunu gördüm. Hatta tango gibi D kütüphanesi ve derelict gibi D ilintisi için bile bir şeyler var. Debugger uygulamaları, GDB, LDC uyumluluğu da varmış. Özetle ne var ne yoksa yükledim. Çalışırlarsa öğrendiklerimi ben de nakledeceğim...:)
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)
agora #4
Üye Tem 2013 tarihinden beri · 221 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
@huseyin325325

Hocam kod tamamlama özelliğinin Code::Blocks ile farkı var.

Code::Blocks tıpkı Netbeans, Eclipse gibi. Kütüphane içerisinde gömülü işlevleri vs. çağırıyor örneğin

eclipse d plugini olduğunu varsayalım

import std.

yazıp ctrl+space yaparsak eğer stdio vs. diger siniflari goruyoruz

Ama geany bu tip desteklemiyor. geany sadece o projede kullanılan ifadelerin tekrar yazımında otomatik tamamlama sağlıyor ya da o projedeki modülün elemanlarını gösteriyor.

@Salih Dinçer

Hocam cogu sey yapilabilir bence. Modül ya da kütüphane oluşturma işlemlerini bilmiyorum sadece.

Eclipse 7.3 sürümü D dili için destek sağlıyor mu acaba? Ya da Netbeans?
Avatar
Salih Dinçer #5
Üye Ock 2012 tarihinden beri · 1912 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Destekliyor, DDT diye bir şey var...

Hemen Eclipse içinde şu adresi eklemek yeterli:  http://updates.ddt.googlecode.com/git/

Ancak Indigo ve üzeri sürüm olması gerekiyor. Yazılımın ekran çıktısı için console açmaya gerek bırakmıyor. Hemen altında görüyorsunuz. Benim hoşuma gitmişti ve bir süre kullanmıştım. Ama biraz eski kafalı olacağım ki console+gnome daha çok hoşuma gidiyor...:)
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)
agora #6
Üye Tem 2013 tarihinden beri · 221 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Salih Dinçer:
Destekliyor, DDT diye bir şey var...

Hemen Eclipse içinde şu adresi eklemek yeterli:  http://updates.ddt.googlecode.com/git/

Ancak Indigo ve üzeri sürüm olması gerekiyor. Yazılımın ekran çıktısı için console açmaya gerek bırakmıyor. Hemen altında görüyorsunuz. Benim hoşuma gitmişti ve bir süre kullanmıştım. Ama biraz eski kafalı olacağım ki console+gnome daha çok hoşuma gidiyor...:)

Java ve Swing, Hibernate icin surekli Eclipse kullandim Android gelistirmede de.

Linux altinda bu isleri bilincli yapmadim. Yillardir GNU / Linux dagitimlari kullanirim lakin hala son surume guncelleme islerini beceremem. Neyse Eclipse'e o ddt'yi ekleyince bagimlilik ve versiyon hatalari aliyorum maalesef.. Debian su anki surumu ile desteklemiyor ust Eclipse'i
Avatar
Salih Dinçer #7
Üye Ock 2012 tarihinden beri · 1912 mesaj · Konum: İstanbul
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Az önce Geany ve eklentilerini deneme fırsatı buldum. Bunda da terminal'i program içinde görebiliyormuşuz. Bunun için CTRL + ALT +P tuşlarına basıp terminal sekmesine giriyoruz. Sonra "programları terminal emilatöründe çalıştır" kutusunu (alltan 2.'yi) işaretlememiz yeterli. Sonra sırayla F9 vd F5 tuşları ile kodu derleyip altta sonucunu görebiliyoruz...:)

Eklentileri de  Araçlar/Eklenti Yöneticisi'nden tek tek etkinleştirmek gerekiyor. Sonra ilgili menü yazılımdan çıkıp tekrar girmeye gerek bırakmadan beliriyor.

Alt başlık Eclipse'ye gelince. DLTK (yani Dynamic Language ToolKit)'i yüklemek gerekiyordu. Yanlış hatırlamıyorsam bununla ilgili bir başlık açıp deneyimlerimi paylaşmıştım. Bulabilirsem haber veririm...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)
agora #8
Üye Tem 2013 tarihinden beri · 221 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Salih Dinçer:
Az önce Geany ve eklentilerini deneme fırsatı buldum. Bunda da terminal'i program içinde görebiliyormuşuz. Bunun için CTRL + ALT +P tuşlarına basıp terminal sekmesine giriyoruz. Sonra "programları terminal emilatöründe çalıştır" kutusunu (alltan 2.'yi) işaretlememiz yeterli. Sonra sırayla F9 vd F5 tuşları ile kodu derleyip altta sonucunu görebiliyoruz...:)

Eklentileri de  Araçlar/Eklenti Yöneticisi'nden tek tek etkinleştirmek gerekiyor. Sonra ilgili menü yazılımdan çıkıp tekrar girmeye gerek bırakmadan beliriyor.

Alt başlık Eclipse'ye gelince. DLTK (yani Dynamic Language ToolKit)'i yüklemek gerekiyordu. Yanlış hatırlamıyorsam bununla ilgili bir başlık açıp deneyimlerimi paylaşmıştım. Bulabilirsem haber veririm...

Geany ile kutuphane olusturma konusunda deneme yaptiniz mi hocam ya da module diyeyim?

Ornek;

import geany.calismasi;

icin bunun nasil saglariz?
acehreli (Moderatör) #9
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
agora:
Geany ile kutuphane olusturma konusunda deneme yaptiniz mi hocam ya da module diyeyim?

Her D kaynak kod dosyası bir modüldür aslında. geany klasörü içinde şöyle bir modül olsun:
module geany.calismasi;
 
int x;
O modül şu programda kullanılsın:
import geany.calismasi;
 
void main()
{
    auto a = x;
}
Derlemek için:

$ dmd deneme.d geany/calismasi.d

Modülün module geany.calismasi; diye belirlenmiş olması onun geany adlı bir pakedin parçası olduğu anlamına geliyor. Öyle olması istenmediğinde module calismasi; yazılır ve dolayısıyla import calismasi; diye eklenir.

Bazen de derleyiciye -I seçeneği ile modülleri hangi klasörde aramasının söylenmesi gerekir.

Ali
agora #10
Üye Tem 2013 tarihinden beri · 221 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Anladim hocam

Simdi benim olayim biraz obur dillere kacinca hala bu kisimlarda cok kafam karisiyor

Java'da kutuphanelerim .JAR icindedir, C# ile .DLL gibi :) Burada bu sekilde olmasi ilginc geldi :) ama olabiliyormus onemli olani da bu :)
acehreli (Moderatör) #11
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
agora:
C# ile .DLL gibi :) Burada bu sekilde olmasi ilginc geldi :)

Ama ben yalnızca modülü söylemiştim. :) D ile de kütüphane üretilebiliyor (henüz DLL (veya .so) yok ama):

  http://ddili.org/ders/d/moduller.html

Ali
agora #12
Üye Tem 2013 tarihinden beri · 221 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
acehreli:
agora:
C# ile .DLL gibi :) Burada bu sekilde olmasi ilginc geldi :)

Ama ben yalnızca modülü söylemiştim. :) D ile de kütüphane üretilebiliyor (henüz DLL (veya .so) yok ama):

  http://ddili.org/ders/d/moduller.html

Ali

Anlaşılan şu anlık sadece Statik Kutuphaneler destekleniyor

C++ ilintileri vardı hocam. Onlar kullanılarak ya da gdc kullanılarak oluşturulabilir mi?
acehreli (Moderatör) #13
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4527 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
dmd'nin -fPIC ve -shared diye seçenekleri de var ama hiç denemedim:

  http://dlang.org/dmd-linux.html

  http://dlang.org/dmd-windows.html

Ali
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Forum: Ders Arası RSS
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-11-22, 05:03:16 (UTC -08:00)