Forum: D Programlama Dili RSS
Windows'da Code::Blocks için DMD kurlumu
Avatar
esatarslan52 (Moderatör) #1
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 142 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: Windows'da Code::Blocks için DMD kurlumu
Aşağıdaki adımları izleyerek DMD kurlumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer bilgisayarda Code::blocks yoksa şurdan indirebilirsiniz. Ben MinGW'ninde hazır geldiği "codeblocks-8.02mingw-setup.exe" paketi indirdim.(C/C++ için). Kurduktan sonra Code::Blocks'u Nightly builds yapın. Buradan code::blocks'un nasıl nightly builds yapılacağına bakabilrsiniz.

1-Buradan DMD ve DMC derleyicilerini indiriyoruz. Ben bu yazıyı yazarken dmd’nin 2.029 alpha, DMC’nin ise 8.50 sürümleri mevcuttu.
2- İndirdiğimiz DMD ve DMC paketlerini C:\ sürücüne unzip edelim. (C:\dm ve C:\dmd şeklinde).
3-Daha sonra Code::blocks dan Settings->Compiler and debuggers bölümüne giriyoruz.
4-Önümüze gelen pencerede Select Compiler bölümünden Digital Mars D Compiler seçeneğini seçip “Set as default” butonuna tıklıyoruz.
[Resim: http://img145.imageshack.us/img145/6678/10886092.th.jpg]
Set as default dedikten sonra Sekmelerdeki dosyaların görünümü aşağıdaki şekilde olmalı.

Linker Setting: phobos.lib
Search Directories->Compiler: C:\dmd\src\phobos
Search Directories->Linker: C:\dmd\lib
Search Directories->Resource Compiler: C:\dm\include\win32

5-Daha sonra yine aynı penceredeki Toolchain executables sekmesine geliyoruz. Buradan da Additional Paths sekmesine geçiyoruz. Eğer buraya kadar  ki işlemleri doğru yaptıysak  Additional Paths sekmesinde C:\dm\bin olması lazım, biz buna ilave olarak C:\dmd\windows\bin yolunu ekliyoruz.
[Resim: http://img5.imageshack.us/img5/5378/50165292.th.jpg]

"OK" butonuna tıklayıp pencereyi kapattıktan sonra Code::Blocks'da rahatlıkla D kodları çalıştırabilirsiniz. Kolay gelsin..
Bu mesaj esatarslan52 tarafından değiştirildi; zaman: 2009-07-28, 07:41.
acehreli (Moderatör) #2
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4538 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Açıklamalar için teşekkürler.

Code::Blocks'ı kurdum ve varsayılan olarak D derleyicisini seçtim.

Ben derleyiciyi C:\D'ye kurmuş olduğum için bütün klasörlerin başına c:\d\ yazdım.

Değişik olarak yapmam gereken bir yer oldu; o da belki dmd'nin 1.030 sürümünü kullandığım içindir. Sekmelerdeki şu değeri kendim elle girmek zorunda kaldım:

  Search Directories->Resource Compiler: C:\d\dm\include\win32

Ali
quasimodo (Moderatör) #3
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 12 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Anlamadigim sekilde ben bunları cok once yapmamada ragmen benim C::B'mde kurulum basarili olmadi. Bir ara bakmak lazim ona :S
Karaali
mehmet77 #4
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 1 mesaj
Grup üyelikleri: Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
bilgi için teşekkürler.Deneme amacıyla yaparım bi ara :-)
emre413 (Moderatör) #5
Kullanıcı başlığı: Celal Emre ÇİÇEK
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 62 mesaj · Konum: Kırıkkale
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #1
Merhaba,

Dediklerinizi yapmama rağmen yeni bir D application oluşturduğumda ve örnek bir kod yazıp derlemeye çalıştığımda Build Log'da şöyle bir yazı beliriyor:

"Hello_D - Debug" uses an invalid compiler. Skipping...
Nothing to be done.

Dediğiniz her şeyi yaptım. Ancak ben de Search Directories->Resource Compiler değerini kendim girmek zorunda kaldım. Bendeki Code::Blocks 8.02 versiyonu ve diğer dosyalar da zaten sizin verdiğiniz linkten. Acaba versiyonlardan kaynaklanan bir hata mı var? Bir de unutmadan Code::Blocks D Dili için kod reklendirmesi yapmıyor mu? Bende yapmadı da. Ayarlar doğruysa neden geçersiz derleyici diyor? Nerde yanlış yapıyorum?
emre413 (Moderatör) #6
Kullanıcı başlığı: Celal Emre ÇİÇEK
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 62 mesaj · Konum: Kırıkkale
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Konu adı: Ah Winrar...!
Pardon kusura bakmayın. Şimdi anladım ki indirdiğim dosyaları Winrar ile klasöre çıkart dediğimde aynı isimli klasörün içine yine dmd adlı bir klasör oluşturup öyle çıkarmış. Şimdi klasörleri düzenleyince oldu ve nihayet "Merhaba d├╝nya!" yazdırabildik. "ü" yerine geçen işareti bilerek öyle yazdım. Konsolda da böyle yazdı çünkü. Ali Hocam bir konuda bunu nasıl yapacağımızı açıklamış ama açıkçası her konsola tek tek aynı ayarı yapmak biraz zor geliyor. Bir de Code::Blocks hâlâ D dili için kod renklendirme ve tamamlama yapmıyor. :(
Avatar
esatarslan52 (Moderatör) #7
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 142 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Settings->Editor->Syntax Highlighting->Syntax Highlighting For bölümden istediğin dilde renklendirme yapabilirsin.
acehreli (Moderatör) #8
Kullanıcı başlığı: Ali Çehreli
Üye Haz 2009 tarihinden beri · 4538 mesaj
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Yanıtlanan mesaj #6
emre413:
her konsola tek tek aynı ayarı yapmak biraz zor geliyor.

Onu da buldum ama zor oldu! :) AUTOEXEC.BAT'tan bu yana epey zaman geçmiş. ;) Şu sayfada anlatıldığı gibi, Windows Registry'deki şu kaydı değiştirin:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Command Processor\AutoRun

bendeki boş değerin yerine: chcp 65001

Artık yeni açılan her DOS penceresi önce 'chcp 65001' yapıyor ve UTF-8 karakterler doğru çıkıyor. (Tabii Lucida Console'un desteklediği karakterler; örneğin Japon karakterleri bu fontta yokmuş.)

emre413:
Bir de Code::Blocks hâlâ D dili için kod renklendirme ve tamamlama yapmıyor. :(

1) Ben Syntax Highlighting for:'u C/C++ olarak seçtim

2) Filemasks...'e *.d ekledim

ve bir miktar renk geldi... :) D'nin anahtar sözcüklerinden haberi yoktur herhalde. Code::Blocks'a yeni dil söz dizimlerinin nasıl eklendiğini bilmiyorum ama Wikipedia'dan anlaşıldığına göre şu siteyle bir ilgisi varmış:

   http://www.scintilla.org/

Denemedim; bilmiyorum; mutlu Emacs'ime dönüyorum... ;)

Ali
emre413 (Moderatör) #9
Kullanıcı başlığı: Celal Emre ÇİÇEK
Üye Tem 2009 tarihinden beri · 62 mesaj · Konum: Kırıkkale
Grup üyelikleri: Genel Moderatörler, Üyeler
Profili göster · Bu konuya bağlantı
Tekrar merhaba arkadaşlar bir süredir sanal alemde yoktum gördüm ki bu süre boyunca forum acayip ilerlemiş. O zaman sadece iki konu varken bu bölümde şimdi çok daha fazlalaşmış. Sabit diskimde bir hata olduğundan dolayı bilgisayarı verimli kullanamıyordum şimdi hallettim ve yeniden buradayım. Artık D Dili'ni test etmeye devam edebilirim. Hayret ama önceki yüklü olan Windows'ta Code::Blocks otomatik renklendirme yapmazken aynı sürüm yeni Windows'umda otomatik olarak D'ye renk desteği veriyor. Burdan belirtmek istedim.
Doğrulama Kodu: VeriCode Lütfen resimde gördüğünüz doğrulama kodunu girin:
İfadeler: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Özel Karakterler:
Bağlı değilsiniz. · Şifremi unuttum · ÜYELİK
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20100516-dev, © 2003-10 by Yves Goergen
Şu an: 2017-12-16, 08:50:11 (UTC -08:00)